Blog #30: Meer vrijheid voor ondernemers door iets niet te doen. 5 dont’s.
Normaal gesproken heb ik het in mijn blogs altijd over mijn vak. Ik heb een heerlijk vak en raak er eigenlijk nooit over uitgesproken. Vandaag doe ik het anders. Ik ga het hebben over een ander level namelijk het ondernemerschap.
In mijn gesprekken met andere ondernemers merk ik dat mijn ervaring kan helpen. Er zijn namelijk enkele valkuilen die heel eenvoudig te vermijden zijn en die meer vrijheid kunnen geven. En ook veel energie besparen die je veel beter aan je corebusiness kunt besteden.
Hieronder 5 don’ts die zorgen voor meer vrijheid door iets niet te doen.
1. Zorg dat je niet altijd bereikbaar bent.
Ik ervaar vanaf het begin het feit dat je als ondernemer altijd bereikbaar moet zijn als een druk. Je zou denken: die Van Meenen heeft toch genoeg mensen in dienst die de telefoon kunnen aannemen? Ja, dat zou kunnen maar als het goed is, dan is iedereen zelf telefonisch in gesprek. Hé, dat is ons vak toch? 😊
Vanaf dag 1 heb ik dan ook een telefoondienst ingeschakeld die al mijn telefoontjes aanneemt en waar ik eventueel mijn mobiele nummer naar door kan doorschakelen. De telefoontjes die, met mijn bedrijfsnaam, worden aangenomen, worden direct via de mail teruggekoppeld. Vraagt men specifiek naar mij dan wordt er doorverbonden naar mijn mobiel.
Gaat het altijd perfect? Nee, dat niet maar in 99% van de gevallen wel. Ideaal.
Om dit goed te organiseren heb ik een vast nummer waar naar gebeld kan worden. En een vast nummer staat professioneel en je bent dus een stuk flexibeler.
2. Draai er nooit omheen
‘De waarheid duurt het langst’ is een mooi spreekwoord. In de loop van mijn ondernemerschap heb ik ervaren dat je er beter niet omheen kunt draaien maar de klant gewoon kunt vertellen waarom iets niet werkt of gelukt is.
Ligt het aan jou of jouw bedrijf? Of ergens anders aan? Vertel de waarheid. Dat wordt gewaardeerd en geeft je een kans om het ‘weer goed te maken’. En eigenlijk het belangrijkste: het ontlast je geweten.
3. Ga met de boekhouding niet klooien in Excel sheets
A long long time ago (toen had ik nog geen medewerkers) gaf ik de spreekwoordelijke schoenendoos met bonnetjes voor de jaarcijfers aan het administratiekantoor en deed ik de BTW-aangiftes zelf. Toen ik tegen een heel eenvoudig e-boekhoudprogramma aanliep, want op boekhoudgebied ben ik geen ster, ben ik daar onmiddellijk mee aan de slag gegaan (kost € 17,50 per maand of zo) en het werkte ideaal en nog. Zeker nu je ook heel eenvoudig uitgaande facturen kunt aanmaken en inkomende facturen en bonnen gescand met een app op de mobiele telefoon achter de af-of bijschrijving van de bank.kan ‘plakken’. Want ook op dat gebied staan de ontwikkelingen niet stil. Een aanrader. Er zijn inmiddels genoeg van die e-boekhoudprogramma’s op de markt.
4. Doe niet alles zelf.
Als ondernemer ben je een duizendpoot. Je moet overal verstand van hebben. Ik heb er voor gekozen om uit te besteden wat uitbesteed kan worden in mijn beleving. Dus de ICT, telefonie, websitebeheer, loonadministratie, BTW-aangiftes en uitzetten van verzekeringen. Ik zou ook nog de boekhouding in punt 3 kunnen uitbesteden maar door zelf alle betalingen en ontvangsten in te boeken, houd ik de vinger goed aan de pols en het aantal boekingen is te behappen omdat ik de discipline heb om dit elke maand te doen. Het administratiekantoor doet de eindcontrole, de aangiftes, de salarisadministratie en de jaarcijfers. Zo doe ik het. Je kunt er ook voor kiezen om alles uit te besteden en dat schijnt niet eens heel veel meer te kosten.
En ja dus, dit alles kost geld! Het bespaart wel heeeel veel energie die je eigen liever in je eigen vak steekt.
En…..met deze investering ‘koop’ je meer vrijheid. Persoonlijk vind ik dat het belangrijkste.
5. Ga niet onvoorbereid beginnen aan telefonische acquisitie
Wat betreft de telefonische acquisitie heb ik natuurlijk het geluk dat dit mijn business is. Je zou kunnen overwegen dit uit te besteden aan een specialist. Het is helemaal niet ingewikkeld en hoeft ook niet duur te zijn of om grote aantallen te gaan.
Als je zelf aan de slag gaat met koud bellen: Een goede voorbereiding is belangrijk.
By failing to prepare you prepare to fail (Benjamin Franklin)
Om je hierbij te helpen, heb ik een e-book met 17 tips gemaakt die het bellen voor je kunnen vergemakkelijken, The Joy of Telemarketing vergroten. Vraag dit e-book aan met deze link in de afbeelding.
En uiteraard help ik je graag verder. Stel je vragen via de chatfunctie op mijn website of gebruik de callcenterpro-hulplijn. Bellen mag je me natuurlijk ook altijd. Voor nu nog op 0172-445451
Voor alle duidelijkheid alle 5 even op een rijtje:
- Zorg dat je niet altijd bereikbaar bent.
- Draai er nooit om heen
- Ga met de boekhouding niet klooien in Excel
- Doe niet alles zelf
- Ga niet onvoorbereid beginnen aan telefonische acquisitie