Een logo is het symbool van de ziel van een bedrijf.

Een sterk logo kan je bedrijf goed op de kaart zetten.
De mens uit zich graag met behulp van symbolen. Of het nu gaat om b.v. pre-historische grottekeningen, Egyptische hiërogliefen, verkeersborden of de pictogrammen op de mobiele telefoon. Één simpel plaatje zegt vaak meer dan honderd woorden.

Er wordt goed over het logo nagedacht en soms kom je er één tegen waarvan je denkt: ‘hoe komen ze erop’ zoals ik had bij het logo van Cisco. Er zijn nog veel meer van die bijzondere logo’s, of met een zogenaamde ‘geheime boodschap’. Na wat googlen kwam ik er heel wat tegen en heb ze voor je op een rijtje gezet. Onderaan de uitleg van ons eigen logo. Want ook daar is over nagedacht.

Cisco is een groot Amerikaans bedrijf uit San Francisco dat gespecialiseerd is in netwerkapparatuur. De streepjes van Cisco stellen magnetische golven voor (of zoals ik het zie; de streepjes van de Wifi) en komen overeen met de steunpilaren van de Golden Gate brug. De naam Cisco is natuurlijk afgeleid van de plaats waar het bedrijf ooit is opgericht.

De vier ringen in het logo van Audi staan voor de vier bedrijven die aan de wieg van dit automerk stonden, namelijk DKW, Horch, Wanderer en Audi zelf.

Webwinkel Amazon heeft alles van a tot en met z in zijn assortiment. Dat is de letterlijke boodschap die het pijltje in het logo moet overbrengen. Daarnaast vormt het boogje met de a en de z een glimlachend gezicht.

Ons grootste exportproduct van eigen bodem kan natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken. De gedraaide -e zou, net als bij Amazon, de associatie wekken van een glimlach, hoewel net een tikkeltje subtieler. De draai in de -e zou door eigenaar Freddy Heineken zelf zijn geïntroduceerd. Sommigen gaan zo ver te beweren dat deze draai verantwoordelijk is voor het wereldwijde succes van Heineken.

De chocolade van het het Zwitserse merk Toblerone zit verpakt in de kenmerkende prisma-vormige verpakking. Op het grondvlak staat het logo afgebeeld: een berg. Dat is de Matterhorn, één van de bekendste bergen ter wereld. Maar er is nog iets opmerkelijkers te zien. In de berg staat een dansende beer. Waarom? Toblerone is bedacht in Bern, en het symbool van die Zwitserse stad is een beer.

Wat het Duitse bedrijf Continental verkoopt, moet bij de eerste twee letters duidelijk zijn, al vergt het enige verbeeldingskracht. De C en de O vormen een autoband in 3D. Continental is op Michelin na de grootste bandenproducent van Europa.

De onderkant van het logo van denim merk Levi’s moeten billen voorstellen!

De Amerikaanse zender NBC heeft een pauw als beeldmerk. In het midden van de waaier zie je net de snavel van het beest uitsteken. Sinds 1956 voert NBC de siervogel als logo. De toenmalige eigenaar was namelijk maker van kleurentelevisies en de bonte vogel moest de verkoop stimuleren.

Vaio was ooit de merknaam die Sony gebruikte voor zijn pc’s, maar de de Japanse elektronicagigant verkocht die tak in 2014 aan een investeringsfirma. In het logo zit een grappige tegenstelling verwerkt. De V en de A vormen een golf, die een analoog signaal symboliseren. De I en de O staan voor de ééntjes en nulletjes van de binaire, digitale wereld.

Het logo van koeriersbedrijf FedEx is opnieuw een voorbeeld van het creatieve gebruik van negatieve ruimte. Het vlak tussen de E en de X vormt een pijl naar rechts, waarmee ongetwijfeld wordt bedoeld dat FedEx voorwaarts gaat en snel je pakketje bezorgt. Het is een symbolisatie van snelheid, vooruitgang en precisie, welke toepasselijk is voor FedEx.

Het fluency principe stelt dat dingen die van links naar rechts bewegen, makkelijker verwerkt worden door het brein. Simpelweg omdat het brein gewend is informatie van links naar rechts te verwerken.

De slogan van de Zuid-Koreaanse elektronicamaker is Life’s Good. Maar daar staan de L en de G niet voor, die verwerkt zijn in het logo. Het concern ontstond uit de fusie van de Koreaanse firma’s Lucky en GoldStar. Het logo is daarnaast een gezicht dat glimlacht. En misschien geeft de smileys zelfs een knipoog.

Het logo van de Tour de France heb je vast al eens voorbij zien komen. Maar is het je ooit opgevallen dat er een fietser in verborgen zit?

De Nederlandse multinational Unilever maakt van alles: van de soepen van Unox en de zeep van Dove tot de wereldgerechten van Knorr. Dat komt tot uiting in het logo van het bedrijf. De U is opgebouwd uit de verschillende producten en onderdelen van Unilever.

Pas in 1989 ontstond het huidige Toyota-logo met de drie ovalen. Volgens het Japanse bedrijf staan de binnenste twee ellipsen voor de band tussen het merk en de klant. De buitenste ovaal verbeeldt dat het concern wereldwijd actief is. In het beeldmerk is de letter T duidelijk zichtbaar. Maar volgens sommigen zitten alle letters van het merk verborgen in het logo.

Toen het McDonalds in 1960 naar een nieuw logo zocht, schakelden ze de hulp in van psycholoog Louis Cheskin. Hij suggereerde de, inmiddels beroemde, gouden bogen, omdat ze op een set ‘voedzame borsten’ zouden lijken.

Iedereen kent Wikipedia, maar heb je ook wel eens goed naar het logo gekeken? Het is een onafgewerkte wereldbol opgebouwd uit puzzelstukjes. De puzzel is nog niet af en dat symboliseert het onvolledige karakter van het project: de artikelen en talen die nog moeten worden toegevoegd.

Sociaalnetwerksite Pinterest is een soort digitaal prikbord voor afbeeldingen. Het logo is niet alleen de letter ‘P’, maar beeld een punaise uit om interesses vast te pinnen op een van de aangemaakte prikborden.

Er wordt vaak gezegd dat het logo van BMW doet denken aan vliegtuigpropellors, de markt waar BMW aanvankelijk in handelde. Wat zeker is, is dat de kleuren en de vlakken zijn overgenomen van de Beierse vlag, de Duitse regio waar het merk is ontstaan.

Olifanten staan bekend om hun ongelofelijke geheugen. Evernote is een notitie-applicatie en gebruikt terecht een olifant als logo voor het merk. Je kunt overigens ook zien dat er een vouw zit in het oor van de olifant, net zoals we een ezelsoor maken in de bladzijde om te onthouden waar we zijn gebleven van een boek.

Het logo van Adidas is veranderd in de loop der tijd, maar één belangrijk element dat altijd behouden is: de drie strepen. De strepen vormen samen een berg. Iedere sporter begint onderaan de berg en bereikt met Adidas de top. Adidas belooft dat de sporter nog veel doelen kan bereiken.

Veel mensen denken dat de H van Hyundai gewoon een hele soepele H-vorm is. Dat is ook zo, maar het is ook een verwijzing naar twee mannen die elkaar de hand schudden, namelijk de klant en een vertegenwoordiger van het bedrijf.

Gillette is een zeer bekend merk van scheermessen. Het logo van Gillette is een typisch typografisch logo. Maar er zit ook een verborgen boodschap in verstopt. Verstopt inderdaad, want deze boodschap is moeilijk te achterhalen. Het eerste i- en g’tje zijn afgesneden, uiteraard om de indruk te wekken dat de mesjes goed scherp zijn. Met deze hints zie je het waarschijnlijk wel.

Apple is sinds enkele jaren ook de eigenaar van het bekende koptelefoonmerk Beats (van Dr. Dre). De meeste mensen denken aan de logo van Beats dat er een B is met een rondje daar om heen. Maar de cirkel is meer dan alleen dat, want het stelt namelijk een mensenhoofd voor. De ‘b’ moet de koptelefoon voorstellen.

Dit logo is meer dan alleen een boom. Aan de linkerkant zie je een gorilla en aan de rechterkant een leeuw. Onderaan zie je ook nog twee vissen.

Wie wel eens in Frankrijk is geweest, zal ook vast wel eens boodschappen hebben gehaald in de Franse supermarkt Carrefour. Het logo bestaat uit twee pijlen in een tegenovergestelde richting en in de kleuren van de Franse vlag. De pijlen geven aan dat je bij Carrefour alle kanten op kan qua boodschappen. Maar er is meer, want de witruimte tussen de pijlen vormt een ‘verborgen’ letter C van Carrefour.

Het logo van Pepsi schijnt geïnspireerd te zijn door Feng Shui, Renaissance, de wereldbol, de relativiteitstheorie en meer.

De ster in het logo van Mercedes-Benz staat voor de dominantie in kwaliteit en stijl, zowel in de lucht, op het land als in het water.

De Franse Galeries Lafayette heeft zijn vestigingsplaats in het logo verwerkt. De twee t’s leunen tegen elkaar aan en vormen samen de Eiffeltoren. Het zwierige handschrift van ‘Lafayette’ weerspiegelt de elegantie van het merk, het subtiele gebruik van rood en zwart geeft het logo de stijlvolle uitstraling die past bij de vermaarde Franse warenhuisketen.

De eerste letter “S” en de laatste letter “Y” zijn voorzien van pijlen. Deze pijlen symboliseren de ingang en uitgang van een metro. Nee, dit is geen slechte vertaling naar het Nederlands, maar dit is wat bedrijf echt wil uitstralen en meegeven: je kunt er namelijk snel eten krijgen voor onderweg.

Het Mitsubishi logo heeft een wat diepgaandere betekenis. Het is een combinatie van het symbool van drie bladeren van de Tosa Clan en die met drie diamanten van de Iwasaki familie, die staan voor betrouwbaarheid, integriteit en succes. Daarnaast is het woord “Mitsubishi,” te vertalen in “mitsu” (drie) and “hishi” (diamantvormig).

Het logo van Google heeft vier primaire kleuren (blauw, rood, geel en weer blauw) naast elkaar en wordt dan onderbroken door de niet-primaire kleur groen. Hiermee wil Google laten zien dat zij anders zijn dan de rest en daarnaast bekend staan als een kleurrijk en speels bedrijf.

De digitale ontwerpers van Elefont hebben in hun logo een olifantenslurf verstopt.

Ook de bazen van IBM hadden hoogdravende ideeën met hun logo. Rechts onderin zie je als je goed kijkt het teken voor gelijkheid.

Restaurantketen Wendy’s heeft op het meisje dat in hun logo is afgebeeld op haar kraag het woord ‘mom’ verwerkt. Want wie eet er nu niet graag het eten van zijn moeder?

Het logo van de bekende ijsmakers betekent niets. En de naam eigenlijk ook niet. De oprichter heeft deze gewoon bedacht omdat het zo lekker Deens klonk…

Het logo van bol.com is heel herkenbaar en is altijd voorzien van een blauw bolletje erachter. (Deze mag nooit een andere kleur hebben. In zwart-wit moet hij bijvoorbeeld grijs zijn.) Webwinkel bol.com heeft een mascotte in de vorm van een rond blauw mannetje dat de naam Ernie draagt. Het blauwe bolletje achter de naam van de winkel geeft Ernie weer (PDF huisstijl). Twee ogen en een neus maar dan in de letters BOL.

Het logo van Dell bevat een klein stukje Neerlands trots. De Nederlandse designer Jos Buivenga is namelijk de ontwerper van het lettertype dat de computerfabrikant tegenwoordig gebruikt in het licht herontworpen logo van 2010. Tegenwoordig staat de naam van het bedrijf in een cirkel. De E staat nog altijd op z’n kant, wat volgens het verhaal duidt op Michael Dell’s visie om de wereld op z’n kop te zetten. Of het zou een floppy aanduiden. Of het gebouw waar Dell was gevestigd.

Het beroemde ‘swoosh’ logo van Nike werd ontworpen in 1971 door de studente Carolyn Davidson. Ze kreeg er slechts $35 voor. Op de universiteit liep ze toevallig Phil Knight tegen het lijf, de co-founder van het sportmerk. Hij hoorde haar zeggen dat ze niet genoeg geld had voor een les die ze graag wilde volgen, dus besloot hij over zijn hart te strijken en in ruil voor een logo haar klas te betalen. Twaalf jaar later zou Nike haar nog zo’n 500 aandelen toestoppen, die natuurlijk veel meer waren dan de $35 die Carolyn er in eerste instantie voor betaald kreeg. Het Nike logo is door de jaren heen min of meer onveranderd gebleven.

Dit logo is ontwikkeld op basis van enkele gedachten.

horen, bellen, scoren: Voordat wij aan een opdracht starten luisteren we goed naar de klant en kijken naar de markt en concurrentie. Vandaar dat in tegenstelling tot wat velen denken het ‘horen’ voor het bellen staat.

Horen, bellen, scoren, doen we goed. Daarom de vinkjes.

Omdat we continue in beweging zijn om de markt en de ontwikkelingen bij te houden is ons logo ook in beweging met de kleine horizontale streepjes bij de letters.

Verantwoording: de volgende websites zijn geraadpleegd:

www.businessinsider.nl/11-logos-met-verborgen-boodschappen/www.studiostt.nl/blog/deze-7-logo-s-verbergen-een-geheime-boodschap/www.logolove.nl/blog/2018/08/20/inspirerende-logos-verborgen-boodschap/www.curioctopus.nl/read/17739/17-hele-beroemde-logo-s-met-een-verborgen-betekenis/www.gewoonvoorhem.nl/20-logos-verborgen-betekenis /www.dikkehuisstijl.nl/s-werelds-beroemdste-logos-met-een-verborgen-betekenis/www.dutchcowboys.nl/marketing/hilarisch-onderzoek-laat-mensen-bekende-logo-s-natekenen/www.brandstorytellers.nl/blog/robert-luttikholt/logo-s-met-een-verhaal/webcreationz.nl/blog/bekende-logos-met-een-verborgen-boodschap/www.zolistig.nl/30-bekende-logos-met-een-verborgen-boodschap/21/computerworld.nl/e-commerce/80741-14-tech-logo-s-met-dubbele-betekenis/eyespired.nl/beste-logo-designs